Kako otvoriti i uspješno voditi fitness centar: Korak 2 – Razrada radnih mjesta

sportsart_fitness_fitnessof_samobor_fitness_franiza
Kako otvoriti i uspješno voditi fitness centar: Korak 1 – Priprema i lista želja
20/04/2015
sportsart_fitness_vanja_radenovic_kakohr
Kako otvoriti i uspješno voditi fitness centar: Korak 3 – Početak realizacije
20/04/2015
Pokaži sve

Kako otvoriti i uspješno voditi fitness centar: Korak 2 – Razrada radnih mjesta

kako_otvoriti_i_uspjesno_voditi_fitness_centar_kakohr

Čestitamo! Odlučili ste otvoriti fitness centar? Poznate su vam vrste usluga koje se nude u području rekreacije i svjesni ste što vi želite. Znate za sva radna mjesta u fitness centrima, ali niste posve sigurni što sve njegovi zaposlenici trebaju raditi? Krenimo redom.

a)      Vlasnik fitnessa
b)      Osoba na recepciji
c)       Fitnes trener
d)      Maser
e)      Osoba zadužena za čistoću
 

VLASNIK FITNESSA

Kako bi kao vlasnik fitness centra i uspjeli u tom poslu, nije nužno imati dugotrajnu karijeru u matičnom području niti biti stručnjak za financije. Prilike na tržištu dozvoljavaju svima da uspiju - ako sav posao odrade po pravilima struke. Ono što vam je prvenstveno potrebno jest entuzijazam, želja da živite taj posao na dnevnoj bazi i volja da učite o samom vođenju posla. 

Posao vlasnika centra sa sobom nosi velike odgovornosti na više područja. Neke od njih su:

1)      zapošljavanje i edukacija osoblja koje ima sve potrebne certifikate i stručnost (detaljnu sistematizaciju i edukaciju osoblja određujemo na našim „OtvoriFitness.com“ seminarima)
2)      određivanje uloga zaposlenika
3)      titula i posao trenera
4)      posao servisera fitness opreme i domara fitness centra
5)      marketing strategija
6)      provjera higijene u Vašem centru
7)      uloga domaćina
 

OSOBA NA RECEPCIJI

Vrlo bitna osoba u centru koja nerijetko ima više zadaća, kao npr. rad na izdavanju članarina, trener u smjenama ili pak posao konobara na području protein bara.
 

FITNESS TRENER

Certificirani trener ili osoba sa završenom višom školom (najmanje) ili završenim fakultetom. Trener je osoba koja članovima demonstrira kako vježbati, no to nije sve. Trener je također osoba koje će osim detaljnih programa treninga, sa sportašima razgovarati i educirati ih na polju nutricionizma i zdravlja općenito, tako da shvatite odmah u početku da je vaša edukacija ključ u ovoj fitness priči. Trener također može, ali i ne mora biti voditelj grupnih programa.
 

MASERI

Osobe koje se rjeđe pojavljuju u fitness centrima ali sve više se tezi objedinjavanju usluga. Njihovo radno vrijeme najčešće odgovara terminu dogovora (narudžbe) s klijentima.
 

OSOBA ZADUŽENA ZA ČISTOĆU

Vrlo bitna osoba. Riječ je o zaposleniku koji najčešće dolazi prije ili nakon radnog vremena fitness centra (dakle, kada članovi nisu prisutni). U većim fitness centrima pokazuje se potreba za njezinom prisutnošću tijekom punog radnog vremena.
 

Kao vlasnik, što sve morate znati i kojim vještinama morate upravljati?

-           socijalne  vještine! Naglašena empatija – razvijena svijest o obavljanju posla kojim pružate usluge drugim osobama (klijentima/ članovima) koji se moraju osjećati posebno. Potrebno je ostaviti svoj ego postrani i dozvoliti drugima da budu posebni. Neki od prijedloga kako poboljšati te vještine su: slušanje, precizno izražavanje, čitanje neverbalnih znakova i sl. Više na ovu temu ćemo isto tako detaljno razgovarati na našim „OtvoriFitness.com“ seminarima

-          poslovne vještine! Vođenje fitness centra nije samo pokazivanje treninga i sakupljanje novaca od članarina – vi morate znati kako uspješno komunicirati s državnim službenicima, knjigovođom, bankarom, potencijalnim marketing partnerima i drugim bitnim osobama za uspješno poslovanje centra.

-          motivacijske vještine! Ove vještine morate upotrijebiti kako prema članovima tako i prema zaposlenicima. Ljudi koji dolaze u fitness centar dolaze iz različitih razloga koji možda ponekad i nisu realni ali nužno zahtijevaju da im se pronađe motivacija i prije izostanka uspjeha (kako to odraditi – prvo zapamtite njihova imena i koji su im ciljevi i želje, potom pratite njihov uspjeh i način treniranja. Važnu ulogu imaju i iskreni komplimenti na račun njihovog napretka ili pravilnog izvođenja vježbi.)

Kako unaprijediti svoje znanje (kao vlasnik) samo primjeri (detaljno na seminaru).

1)      učite dok radite
2)      pohađajte sate grupnog vježbanja
3)      radite/volontirajte u fitness centru
4)      učite od drugih vlasnika
5)      pohađajte seminare o managmentu i poslovanju općenito
6)      učlanite se u neku grupaciju
7)      pohađajte certificirane seminare vezane uz fitness trening
8)      završite tečaj prve pomoći i zaštite na radu
 

Ovo je bio KORAK 2 našeg serijala „Kako otvoriti i uspješno voditi fitness centar“. U KORAKU 3 pisat ćemo o tome kako napokon krenuti s riječi na dijela.